Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, a trimis o scrisoare deschisă Federaţiei Române de Judo, în care a discutat despre retragerea preşedintelui Federaţiei Române de Judo, Florin Lascău, despre Olimpiada de la Rio şi despre clubul Libery Oradea, pe care l-a fondat. Scrisoarea este una destul de dură, acuzând lipsa de transparenţă a managementului FRJ, care a dus la o decădere a judo-ului românesc, din cauza intereselor personale ale unor persoane din conducere.
„Stimaţi colegi şi iubitori ai judoului românesc,
Având în vedere că s-a încheiat un ciclu olimpic de succes pentru sportul nostru la Rio, că suntem la sfârşit de an şi că preşedintele actual al Federaţiei Române de Judo (FRJ), Florin Lascău, s-a retras, aş dori să vă transmit câteva gânduri care să contribuie la destinul judoului românesc, destin pe care l-am servit ca antrenor alături de voi, mai apoi ca fondator şi susţinător al clubului de judo Liberty Oradea (care în anul 1999 a câştigat Cupa Campionilor Europei pe echipe) şi, ulterior, ca preşedinte al FRJ (actualmente preşedinte de onoare al FRJ).
În calitatea de preşedinte al Uniunii Europene de Judo (UEJ) şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo (FIJ) am sprijinit judoul românesc în conformitate cu etica şi principiile sportului nostru şi a codului deontologic care se impunea. În calitate privată am susţinut FRJ de câte ori a fost nevoie. Din momentul în care am înfiinţat clubul de judo Liberty şi până astăzi nu mi-am însuşit niciodată vreun venit sau vreun beneficiu din sportul care m-a consacrat, ci, dimpotrivă, am investit privat milioane de dolari în proiectele de dezvoltare şi sociale ale judoului românesc, european şi internaţional. Tocmai de aceea am avut mereu libertatea de exprimare în cadrul organizaţiei pe care o reprezint pe plan mondial, la fel şi în toate organizaţiile şi nivelurile de structură ale sportului mondial. Întotdeauna am trăit pentru sport şi nu din sport. Sper să îi inspir şi pe alţi lideri în sport la toate nivelurile. Ştiu că de cele mai multe ori nu vă este uşor, am trăit împreună cu mulţi dintre dumneavoastră momente dificile, dar şi clipe frumoase.
Casa dumneavoastră în sport este Federaţia Română de Judo; de la cel mai tânăr copil practicant şi până la cel mai înţelept veteran, fiecare reprezintă o cărămidă din casa numită FRJ. Este casa noastră, a tuturor, şi trebuie să o administrăm şi apărăm cu cinste. Atunci când FRJ nu mai este credibilă, vă asigur că şi dumneavoastră, toţi, v-aţi pierdut credibilitatea pe plan naţional şi internaţional, iar consecinţele vor fi automat un buget redus, sponsori care nu mai vin şi o medie care nu mai este interesată. Cam în această situaţie aţi reuşit unii să aduceţi federaţia la momentul actual. Cauze: lipsa de management şi transparenţă din anumite perioade, corelate cu izbucnirea unui conflict între domnii Bălgrădean şi Bercean care au transformat FRJ într-un câmp de bătălie al intereselor personale şi al egoului, fără să ţină cont de toate realizările acestei federaţii şi fără respect faţă de ceea ce au creat pionierii judoului românesc şi toţi aceia care au contribuit într-un fel sau altul la susţinerea şi dezvoltarea judoului românesc. S-au călcat în picioare realizările şi tradiţia judoului românesc care au fost clădite cu eforturile şi sacrificiile atâtor generaţii şi care sunt convins că asistă consternaţi la această tragedie.
În acest moment, FRJ este divizată în două sau chiar mai multe grupări cu lipsă de viziune, traiectorie şi strategie. În aprilie urmează să aibă loc alegeri pentru conducerea federaţiei, perioadă până la care mai sunt 3 luni şi chiar nu înţeleg disperarea de a avea alegeri anticipate prin vot de neîncredere faţă de actuala conducere a federaţiei, care, probabil că nu este infailibilă, dar nu a făcut decât să pună în aplicare o hotărâre a Ministerului Tineretului şi Sportului prin care un sportiv poate fi decontat de către un singur club. Această decizie a generat nemulţumiri datorită faptului că a lezat interesele anumitor structuri care au practicat dubla şi tripla legitimare la aceeaşi categorie de vârstă. Consider că asocierile pot avea loc între cluburi pe direcţie ierarhică de vârstă. Consider, de asemenea, că FRJ în momentul actual poate să îşi revină doar printr-o poziţie şi o strategie înţeleaptă a tuturor membrilor, în care noul preşedinte să fie unul neutru, sa nu provină din niciuna dintre grupările actuale. În primul rând, noul preşedinte trebuie să fie capabil să atragă fonduri suplimentare, pe lângă cele de buget, către FRJ, să aibă în spate o medie puternică ce trebuie să redea credibilitatea şi să promoveze judoul românesc pe plan naţional şi internaţional, să fie o persoană de notorietate, cu veleităţi de manager, cu viziune şi strategie transparentă, productivă şi imparţială. Este unica soluţie de a reuni membrii federaţiei şi de a aduce organizaţia pe un drum respectabil, de a deveni o federaţie solidă, credibilă, care să contribuie la consolidarea reformelor pentru dezvoltarea şi promovarea întregului sport românesc. Sper să aveţi cu toţii maturitatea şi înţelepciunea să puneţi pe primul plan interesele FRJ şi nu ale unor persoane individuale sau grupuri de interese şi să optaţi pentru o cale dreaptă. În aceste condiţii voi fi în continuare trup şi suflet alături de judoul românesc, cel care m-a consacrat şi căruia îi voi fi mereu devotat. Vă doresc tuturor sărbători fericite, la mulţi ani şi un An Nou cu realizări şi
împliniri pe toate planurile!”, a scris Marius Vizer.
(Georgiana Laciu)